fredag 8 oktober 2010

Leta godis i träd

Mitt tips till er idag är att låta eran hund få leta godis i träd, denna övningen är lämpad för alla hundar i alla åldrar och storlekar. Denna övningen kan ni använda er utav när ni är ute går, ni kanske brukar passera en skogsdunge, en liten park eller nått annat lämpligt. Vill man ej ha låta hunden göra detta under en promenad så är de utmärkt aktivitet du kan göra vid sidan av så att hunden får tänka till lite extra.

Hur du går tillväga!

Börja med att leta upp ett lämpligt ställe där ni kan vara, placera sen hunden en bit ifrån trädet och se till att hunden blir kvar där, ett alternativ är att använda sig av stanna kvar kan inte hunden de så fungerar det även att binda upp hunden. När hunden är placerad går du fram till de utvalda trädet och placerar riktigt gott godis mellan barken på trädet. Gå sen tillbaka till hunden, ta med den fram till trädet och uppmana hunden till att börja leta. Försök att hjälpa hunden så lite som möjligt, de är hunden som ska tänka till inte du! Så fort en godis hittas beröm och uppmana hunden att fortsätta letandet, berömmet är viktigt i början, hunden måste få känna sig stolt och förstå att den gör rätt. När hunden sen har förstått vad de hela går ut på behöver du inte berömma efter varje bit, hunden blir ju belönad varje gång godisbitarna hittas. Däremot så skadar de ALDRIG att säga bra, ge en klapp eller nått annat efter att övningen är slut. Slutar du berömma så fort en hund kan nått så kommer hunden sluta att göra saker med glädje och till sist kanske den inte vill utföra de alls. De är precis som med oss, vi vill också har en bekräftelse på att vi gör rätt ibland och de kan man få på olika sätt, utför vi ett jobb får vi lön, vi kan få en kommentar en klapp eller nått annat. Så glöm aldrig att belöna din hund! slutar du med de kan du glömma att du får respons tillbaka av hunden.
Lycka till!


Jag hade även gjort iordning en liten film till denna texten men av någon anledning så går de inte att ladda upp den, jag ska göra ett nytt försök en annan dag, så denna text kommer troligtvis bli publicerad två gånger då jag gärna vill få med hela arbetet jag lagt ner.
Det är därför texten ej blev publicerad igår...

Inga kommentarer: