lördag 1 september 2012

Tappa saker under din promenad

För att få en hund att blir lite mer uppmärksam på dig kan du överaska hunden med att tappa saker under eran promenad eller överaska hunden med att hitta grejer åt han/hon, alla hundar behöver använda sin nos så denna övningen är bra början!

Hur börjar jag övningen?

Du börjar med att ta med nått godis eller mat som din hund verkligen tycker om, eller varför inte hundens favorit leksak.
Under tiden du går "råkar" du tappa godis bakom dig eller leksaken gå en bit och vänd sen om och uppmana hunden att leta, en del hundar behöver ett stöd under letandet. De ger du genom att berömma när hunden gör rätt och fortsätta att peppa hunden att fortsätta leta. andra hundar blir störda av berömmet och vill leta i lugn och ro, du får testa dig fram och se vad för stöd just din hund behöver.
Är det leksaken hunden letar efter kan belöningen bli att leka en stund efter att den funnit den.
Lär hunden ett kommando för denna övning exempel leta.
Du kan även variera dig genom att göra på samma sätt som innan fast istället för att du ber hunden att leta så kan du visa hunden säg ex nämen oj titta vad matte/husse hittade och ge godiset eller lek en stund.

Vad är övningen bra för?

Gör du första övningen får du garanterat med dig en mkt tröttare hund hem sen, då nosarbete är väldigt ansträngande för hundens hjärna men den är viktig och nyttig, hunden blir även mer uppmärksam på dig för den vet ju aldrig när du kommer be den att börja leta.
Övning två tränar mer upp gemenskapen och att få en hund som vill vara dig nära, den kommer tycka att bäst att hålla reda på husse/matte hon/han hittar ju roliga och goda saker åt mig.

Kan alla hundar göra denna övning?

Svaret är JA! men du får pröva dig fram och se vad just din hund tycker om, en del är födda för att spåra och har mkt lättare för de medans andra tycker att de är inte så intressant. Men de går att få alla hundar till att använda näsan en del kräver dock lite mer träning med och de gäller i allt! Hundar har olika lätt för saker och föredrar olika saker för den delen med.
Men det är bra övning jag tycker ni ska testa med era fyrbenta vänner

lycka till!!

Inga kommentarer: